Църквата почита днес св. мъченица Матрона Солунска.  Тя била сираче,

...
Църквата почита днес св. мъченица Матрона Солунска.  Тя била сираче,
Коментари Харесай

Света Матрона Солунска загинала заради вярата си

Църквата уважава през днешния ден св. мъченица Матрона Солунска. 

Тя била сираче, слугиня в къщата на един евреин в Солун. Жена му хулела Матрона поради нейната христова религия и я принуждавала да се отхвърли от нея и да отиде в синагогата. Но кротката Матрона правилно служела на своята стопанка, без да й възразява на хулите и скрито се молела на Христа Бога.

Един ден еврейката разбрала, че Матрона скритом от нея отишла в черква и ядосана я запитала за какво не е отишла в синагогата. Матрона добродушно й дала отговор: " Защото живият Бог е в християнската Църква, а от еврейската синагога Той е отстъпил. "

Побесняла от тоя самоуверен отговор, еврейката грубо я била и затворила в една мрачна стая, като освен това я и вързала. На другия ден тя намерила девойката развързана посредством Божията мощ. Матрона на колене се молела Богу. Господарката повторила няколко дни това наказване, до момента в който най-сетне посредством апетит и побой тя уморила девойката. Тогава еврейката взела тялото на светата мъченица и от горния етаж на къщата си го хвърлила на улицата.

Християните взели тялото на мъченицата и с чест го погребали. Епископ Александър пък, като разбрал за чудесата, които се правят при гроба на светата мъченица, издигнал там черква в нейна чест. А злата еврейка скоро получила заслуженото: от същото място на къщата, откъдето хвърлила тялото на св. Матрона, тя паднала на камъните на улицата и се умъртвила.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР